Saturday, October 30, 2010

trifle anyone??

Salam...


Lama xde n3 food kan.. mls nak upload psl food sbnrnya. Yalah sy bukanla pakar msk, xde resepi sendiri pun.. Buat Mkn hentam sendiri2 blehla. But bila memikirkan apa slhnya.. untung2 ada yg try Alhamdulillah berguna jugak kan?? Mcm sy try resepi ni dr sapa ya?? ;P Ni lah klu blog jog ni.. Bila dh terbekenan resepi, amik then lupa yg mana satu blog sy copy (mustahil la dia letak kat blog but xkasik ambil kan??) apapun mintak halal le resepi tn punya yg berkenaan ini. Mudah2an tn punya resepi dpt pahala berganda2..



Act dh lama nak buat trifle pas tgk kat blog k.aishah.. perghh melelehhh. Dgn ada whipping cream bagai. Tapi ntah kenapa mcm keterujaan belum sampai masa tuk bertindak sebab xjumpa whippingcream. bleh?? hehe Pas terjog kat blog sapa ntah yg tunjukkan secara jelas buat trifle ala Malaysia katanya sebab xguna whipping cream ;P maka berkobar2la balik nak buat. Kena plak aritu lunch kat 1b ngan GBS terusla tapau bhn2. Ohh choc cheese ngan blended mocha kt SR sgtlaaaaaa sedap! jom pi lagi kwn2... hehehe Ok sudah! (Read: Kenapa skrg suka ngan ayat 'ok sudah'?? sebab terkenan Damia la ni. Dia klu suh org nyanyi ngan dia then tgh syok2 nyanyi tu bila smpi part dia xtau bleh dia kata 'ok sudah'!! huhu Eh dh lari topik ni. Ok sudah ;P)



Ok caranya sgtla senang membuatkan ari2 rasa nak mkn trifle.. Senang klu kita rajin, klu malas goreng ikan pun susah. Masak Nasik pun susah apatah lagi masak air. Ok sudah! ;P



STEP 1st



Beli kek swissroll xkisah perisa apa janji sodap spt sy beli kat Giant. Kek apa pun bleh sbnrnya.. Klu buat kek sendiri pun bleh tapi berbalik kepada kerajinan pn2 ye. Klu buat sendiri maka resepi trifle akan jadik renyah!! haha So belila senang.. kehkeh. Ok slicekan cake, susun dalam bekas. Susunan kek mesti mampat jgn ada lobang2 ke ape ke. Klu ada lobang sumbat lagi ngan kek. Supaya castard xsampai bwh.. Lupa nak tunjuk susunan kek saya.. Dah tekan2 kasik padat, sy suka2 ati buat tambahan sebab masih ada lagi baki fruit cocktail yg byk maka sy tabur sket buah atas lapisan kek. Renjis2 sket air fruitcocktail. Macam ni ye pn2...





STEP 2nd



Bhgn lapisan kedua adalah lapisan castard.. Cara nak buat castard pun senang saje. Ambil 3-4 tb castard. Masukkan satu tin susu cair + satu tin air (guna tin susu td la).. Pastu masuk sekali sket2 lebihan air fruitcocktail. Masuk 3-4 tb gula (Satu senduk nasi jgn penuh). Masak atas api yg medium. Kacau sampai dh nampak likat then meletup2 so tutup api terus masukkan atas lapisan kek tadi. Macamni ye pn2...





STEP 3rd



Lapisan 3rd adalah lapisan buah. Sy guna fruit cocktail. Mcm buah2 bleh guna ikut selera tekak masing2. Ada yg guna peach, nenas, strawberry.. so terpulang! susun cantik2.. Klu dh guna fruitcocktail xyah susun, tabur saje. hehe tepat pilihan buah tuk org xbaper rajin mcm sy. haha. So buat camni ye pn2.





STEP 4th

OK lapisan paling atas adlh lapisan jeli atau agar2.. Nak senang beli Jelly instant, sy guna brand nona. Dia dh tunjuk kat packing dia camna nak msk. Ok2 sy bgtau...;) Masak Jelly tu dgn 400ml air. Kacau sampai agak2 likat. Senang je.. ops xyah taruk gula sebab klu guna yg instant dia dah set semua. Tinggal tambah air n masak je. Dh siap masukkan dlm bekas td.. Camni ye pn2.



OK siap!!! Kasik sejuk kat luar dulu then masuk dlm fridge.. Klu dh namanya trifle makan mesti kena sejukkkkkkkkk. Nak2 yg baru kuar peti. Nak lagi nikmat makan masa thari waktu panas terik dan tersa kering tekak. Bila mkn time tu rasa mcm di tepian pantaiiii... Grrrrrrrr! Ok sudah ;P So hasilnya camni ya pn2...



Lapisan jelly tu sepatutnya tinggi lagi but sy buat 3 bekas, maka terkurang jeli yg ni.. Ala bleh aje.. Sedap! tiima kasih tn punya resepi atas resepimu yg mabeles ni.

Act klu nak lagi nikmat bleh tambah whippingcream n tabur grated choc kat atas tu. kena pula ada strawberry susun kat atas. perghh meleleh!! ;) Agaknya lagi nikmat kan klu dh yg gini pun nikmat! But kena pk juga bertambah nikmat 'lemak2' bertapa kat dlm bdn ni hah.. ;P



Oh lupa, sy xpasti rasa n tekstur trifle ni sepatutnya camna.. Sebab ni 1st time sy mkn. Hasil cubaan sendiri lagi tu. Hubby kata sedap (dia pun baru 1st time mkn so xleh bandingkan la dgn mana2.. phewww!) BUT... emm tang BUt ni yg xsuka nih. Dia tanya nape 'jemek'???? Hahaha apa itu jemek? Ni word Jowo lagi. Jemek tu lembik... Yg Jemek tu castard tu hah. Meleleh.. Nak potong cantik2 pun xdpt. Emm sepatutnya trifle ni mmg jemek la kan.. xkan keras mcm agar plak. Tapi mmg yg sy buat ni over Jemek kot.. Emm so bhgn castard kurangkan sket air ok.



My 'Jemek' trifle... ;P

Jemek2 pun sodap..... Silala cuba!

No comments: