Thursday, July 16, 2009

Kek Batik 'SAIFUL'

slm morning uols!

semlm aku layan tag, arini aku nak kuarkan menu2 ku yg telah berlalu.. lama peram mls betul nak upload pics. Wpun blog ni bukan la blog resepi mknan yg sedap n cantik spt chef2 kita di luar sana tapi aku amatla berminat nak letak jugak saje nak motivate myself supaya rajin msk! huhu.. Aku ni jenis klu renyah sket konpem mls buat. ahaks. Aku pun xstate resepi dia sebab usually aku hentam ikut cara mak aku. mak aku plak xpenah ajar letak byk mana.. So sekadar bgtau pasni letak apa letak apa bleyla kot. Tu pun klu ada yg tanya.. hehe. but i think byk lagi blog mskn yg bleh diterjah tuk sebarang resepi hebat! klu aku amik resepi org lain aku letakla k. pesal aku merepek di pg hari ni???

Okla.. kek ni bukanla pemberian en saiful yg selalu rajin kasik aku mknan sampai sekrg dh byk nor bekas kat umah aku xberbalas. Time aku nak bls, dia kursusla apa la.. lagi satu bekas halen. Aduihhh malunya aku. xpala tuan empunya bekas sekalian, agak2 aku dah pening nak kasik apa, aku letak ja gula sekilo bole?? hehe.. Nama 'SAIFUL' tu sebab aku guna resepi dr diala.. lama dah mintak, seblm kewujudan Damia lagi. peram punya peram sampai dah teringin nak mkn kek batik barula tergerak ati nak buat wpun ada brg xcomplete. Dah teringin sgtla ni, bantai buat jugak. So aku pun terderhakala sket kat resepi dia. Sebab tu xbaper nak beku bhgn atas tu. kihkihkih.. kena tulah kot!! But serius sedap.. klu betul2 ikut resepi agaknya lagi mabeles la kot!

kek ni aku buat semlm. bestla buat kek yg xpyh bakar2 ni. senang je kan.. Aku balik buat masa lunch hour semlm, balik keje dah ngap! sedapppppp.. damia also suka uuu. So resepi dia klu yg berminat :

Bhn2:
11/2 bungkus biskut marrie ori (aku guna 3/4 sbb byk tu je ada.. so bhn lain bhg 2 la)
2 sb serbuk koko
200g milo/paket kecik (ha yg ni aku saja nak perabih ovaltine aku yg xsedap itu)
200g gula
sebuku butter
1 tin susu cair (Aku guna susu segar jek)
Sebiji telur (Aku guna sebijik gak.. camno nak bhg 2 kan?? kehkeh)

Cara2:
Masak semua bhn kecuali telur dan biskut
Bila dah mendidih, tutup api masuk telur n kacau2
Masuk bhn yg dah masak td ke dlm bekas biskut marrie yg dipatah2kan.. gaul rata
Dah siap masuk dlm bekas/ acuan then mampatkan dia..
Masuk dlm fridge at least sejam okehhh.. harap bersabar! ;P

tadaaaa. senangkan.. kan? Silala cuba..

Thanks 2 chef Saiful!!

6 comments:

Cik Ayu said...

aku pun ade resepi nih. student aku bg suruh buat.. tp x penah aku buat n resepi tu da ilang.. ari tu kemas umah jumpe balik resepi tuh... now da ilang lg... hahahaha...

isma shamsuria ismail said...

xpe guna yg ni.. same kan?? haha. sedapla.. tp xleh wat selalu.. nanti gumoks!!

Eija Talib said...

kalau nak sedap lagik..letak kacang blend tuh..blend jgn kasik hancur..
nak rase ala² mochaccino..tambah la nescafe skek..hehe

isma shamsuria ismail said...

wah best2!! semlm pun terpk nak masuk almond, tapi dah nak masuk opis kelam kabutla smpi lupa.ni mesti terer masak ni..i like!! Balik ni mesti cuba so sila msk! haha.. kak klu balik umah mode xreti msk. haha

Ainazli said...

mangkuk tingkat aku mane? tak balas2 lagi..nanti bohla kek ka, mee ker, aku telan jer..dah lama aku dok nunggu nie..huhuuhu..cabutttttttttttt

isma shamsuria ismail said...

Ain.. klu bekas biasa pun aku peram lama. Inikan pulak mangkuk tingkat!! lagi lama la aku perammmm.. haha. eh ada ke??