Ni resepi mak aku...bukan asam pedas eh. Ni masak asam org Kedah! hehe..Simple jek but sedap (bg akula! satgi ada yg kata poyo plak kan...) Time pantang dulu ni la lauk fav aku, klu x xde selera la jawabnya. Cuma time tu xkick sketla sebab xleh taruk cili! lauk ni kena letak cili ngan bwg byk2 baru mabeles!! hhe. If my mom punya recipe aku main agak2 jek but klu org lain punya resepi aku mmg kena follow detail...maybe selalu tgk mak masak dolu2 kot..dah rakam! hehe...
Bahan2: (sume pakai agak sendiri ye ;))
- Ikan Tenggiri - digoreng dulu k (Ikan ape2 pun bley..hehe)
- Bwg Putih - dihiris
- Bwg Besar - dipotong bulat2
- Cili Padi - diketuk2 sket (Lagi byk lagi bestttt!!)
- Cili Merah - dihiris
- Air Perahan Asam Jawa (klu nak kering2 kurangkan sket k)
- Serbuk Kunyit sket
- Garam secukup rasa
- Tumis semua bawang (bawang besar masuk last2 pun ok bah)
- Masuk air perahan asam jawa
- Masuk kunyit + garam
- Masuk Bwg besar + semua cili
- Agak sumenyer dah ok masukla ikan yg dah digoreng...

2 comments:
perghhh.. yg ni memang best. kecur air liur..
Halen musti dah penah masak n makan masak asam ni ek..kan keturunan kerabat Kedah gak kan? hehe
Post a Comment