Wednesday, December 10, 2008

Ikan Bakar Portugis

salam...
entry ketiga dalam masa 1/2 jam!! haha...rajin2! citer ikan bakar plak ye!!

kekadang buat ikan bakar yang kering2 jer..this time try resepi yang ada kuah sket..tapi terlebih kuah la plak sampai hilang ikan yg ciput tu!! bolehlakan....sodap gak ikan bakar portugis nih! cubala...

:: mana ikannyerrrrrrr???? ::
Sumber: Shima Fotopages (minta halal yer)
1/4 cawan minyak masak
Air perahan dari 1/2 biji limau nipis
1/2 sudu besar kicap pekat
Garam Gula
1 ekor ikan bawal di bersihkan - i guna ikan Jenahak
Daun pisang / alluminium foil
Bahan Bahan Di Kisar Halus:
4/6 tangkai cili merah
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah kecil
1 batang serai di hiris halus
1/2 sudu teh belacan
1 sudu besar cili serbuk
2 helai daun limau purut
CARA:
1. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan kisar di atas api kecil sehingga wangi. 2. Masukkan air limau nipis, kicap, garam dan gula.
3. Lumurkan seluruh bahagian ikan dengan sambal yang dimasak tadi.
4. Bungkus ikan dengan daun pisang.
5. Bakar di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 minit atau panggang di atas bara api yang marak.


p/s : i guna bahagian ekor ikan jenahak (makan berdua je kan...) so semua bahan bahagi 2!

No comments: